Fakta om havskatt
Havskatt är spännande, ful och har ett fruktat bett som mer än en sportfiskare fått känna på. Köttet smakar mycket bra och är fast. De flesta havskatter man fångar väger mellan ett och tre kilo med ett svenskt rekord på 10 kg. I Norge har havskatt i den storleken fångats många gånger.
Havskattens vanor och utbredning
Havskatt trivs på korallbotten och stenig botten, gärna med små hålor att gömma sig i. Den äter skaldjur, sjöborrar, musslor som den lätt krossar med sina starka tänder. Havskatt äter också fisk, men är ingen stor jägare.
I svenska vatten går havskatt till grundare vatten i maj då den är lättast att fånga. Den går inte grundare än 25 meter. I Norge är den inne på grunt vatten längre tid och ofta lättare att komma åt.
Fiske efter havskatt
Fiske efter havskatt är väldigt spännande. Den är ingen stor kämpe men den gör sig mycket bra på bild med sitt farliga utseende. Havskatt är inte heller helt ofarlig i båten och brukar hugga efter fiskaren, så havskatt ska hanteras med största försiktighet när den krokas av. Havskattens bett har stor kraft och kan lätt krossa ett finger.
Fisken bedrivs som bottenfiske med agn från drivande båt över klipp- eller korallbottnar. Som agn ärmakrill det bästa, men även annan fet fisk som sej eller sill går att använda. Ofta anges musslor som bra agn för havskatt, men det kräver en del förberedelser. För att få musslorna att sitta på kroken måste de läggas i små nätpåsar innan. Men det går alltså lika bra med makrill vilket är betydligt enklare.
Det kan vara långt mellan nappen när man fiskar havskatt, men får du napp ska du markera platsen ordentligt med navigatorn och göra en ny drift. Havskatterna håller ofta till flera på ett ställe där det finns någon lämplig håla.Jag har fått en havskatt på 5 kg och botten metade med musslor på 50 m djup.
